Katka (2009) | ČSFD.sk (2024)

  • Katka (2009) | ČSFD.sk (1)Katka(viac)
  • Katka (2009) | ČSFD.sk (2)Katka(festivalový názov)
  • Katka (2009) | ČSFD.sk (3)Katka(festivalový názov)(menej)

78%

Hodnotenia a fanklub

Dokumentárny

Česko, 2009, 90 min(Alternatívna 93 min)

Réžia:

Helena Třeštíková

Scenár:

Helena Třeštíková

Kamera:

Vlastimil Hamerník, Kristian Hynek, Martin Kubala, Ferdinand Mazurek, Braňo Pažitka, Miroslav Souček, Tomáš Třeštík(viac)

Hudba:

Tadeáš Věrčák, Petr Malásek

Hrajú:

Kateřina Bradáčová, Helena Třeštíková

Produkcia:

Pavel Strnad, Kateřina Černá

Strih:

Jakub Hejna

Zvuk:

Daniel Němec, Václav Hejduk, Stanislav Hruška, Jaroslav Jedlička, Jiří Kubíček, Lukáš Moudrý, Richard Müller, Vladimír Nahodil, Miroslav Šimčík, Jan Valouch

(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Film Heleny Třeštíkové je unikátním časosběrným dokumentem, mapujícím čtrnáct let v životě mladé narkomanky a jejího marného zápasu se závislostí. Proč začala brát drogy? Jak sama říká - chtěla se lišit. Píše se rok 1996 a tehdy devatenáctiletá Katka žije v terapeutické komunitě Sananim v Němčicích s nadějí na obyčejný život - touží mít přítele, jednou i rodinu. Happy end se však nekoná. Režisérka zaznamenává ve svém filmu rok za rokem Katčin sestup níž a níž na spirále krádeží, prostituce, fyzického i psychického chátrání, na spirále, přerušované jen občasným vzepětím naděje a odhodlání s drogou skoncovat. Její touha je upřímná, droga ale nakonec vždycky zvítězí. Podaří se Katce konečně najít sílu ve chvíli, kdy otěhotní a budoucí mateřství jí nabídne životní motivaci?(oficiálny text distribútora)

Film Heleny Třeštíkové je unikátním časosběrným dokumentem, mapujícím čtrnáct let v životě mladé narkomanky a jejího marného zápasu se závislostí. Proč začala brát drogy? Jak sama říká - chtěla se lišit. Píše se rok 1996 a tehdy devatenáctiletá Katka žije v terapeutické komunitě Sananim v Němčicích s nadějí na obyčejný život - touží mít přítele, jednou i rodinu. Happy end se však nekoná. Režisérka zaznamenává ve svém filmu rok za rokem Katčin sestup níž a níž na spirále krádeží, prostituce, fyzického i psychického chátrání, na spirále, přerušované jen občasným vzepětím naděje a odhodlání s drogou skoncovat. Její touha je upřímná, droga ale nakonec vždycky zvítězí. Podaří se Katce konečně najít sílu ve chvíli, kdy otěhotní a budoucí mateřství jí nabídne životní motivaci?(oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Recenzie (543)

VIAC

InJo

všetky recenzie používateľa

Silný (tíživý a nepříjemný) divácký zážitek z toho dělá už téma, takže není úplně lehké určit, kde začínají (a končí) kvality filmu samotného. Proto podobnou měrou chápu jak lidi ze snímku "nadšené", tak ty trochu zpruzelé (osočující dokument z citového vyděračství). Je to bezesporu vynikající materiál k odrazování (dětí) od tvrdých drog (už kdysi ve škole nám učitelé pouštěli původní televizní verzi), v souvislosti s tím funguje také jako velice syrový a sugestivní obraz života na odvrácené straně společnosti (přespávání ve squatech, problémy se sháněním peněz na další dávku, kapitola sama pro sebe je Katčino těhotenství), jako studie "partnerských" vztahů těžce drogově závislých apod. Třeštíkové dokument rozhodně nenabízí málo (spíš se vkrádá otázka, zda by vlastně vůbec mohl nabídnout víc), akorát se prostě nemůžu zbavit pocitu jisté tendenčnosti - je to zkrátka přesně takové, jaké předem čekáte, že to bude (samozřejmě hlavně v celkovém vyznění). 80 %()

-bad-mad-wolf-

všetky recenzie používateľa

Z trojice Marcela-René-Katka určitě nejsilnější a nejdepresivnější kus. Fragmenty ze života feťáků a squatterů, běžně vídané v ulicích velkoměst, tady tvoří jen vstupní bránu do míst, kam se v životě pravděpodobně nepodíváme.. a nechceme podívat. Třeštíková stvořila až do řitě vraženou sondu sebedestrukce, spíše fyzickou, než psychologickou nebo emocionální, ačkoliv dobrou náladu rozhodně mít nebudete. Zachytila tvář drogového démona a stoicky natáčí ženu, která si i krátce před porodem bodá jehly kam může. Bezradnost feťáků, kteří obvykle o konci s drogou dokáží jen mluvit, špína jejich světa a nastávající matka, která má v průběhu těhotenství i po něm ke své dceři jen tak "blízko", jak jí to dovolí fet - to vše tady hraje prim. Hnusný film. 9/10()

Reklama

kinej

všetky recenzie používateľa

Kdybych měl hodnotit práci paní, kterou odvedla paní Třešítková, tak bych neměl výhrady. Zde se její práce podobá tomu co dělají průvodci v přírodopisných dokuemtech. I ona se odvážně vydala mezi divé tvory, kde jí hrozí nebezpečí. Ale když hodnotím Katku coby film, tak mě film nezasánul jako jiné její dokumety. Katky mi bylo líto jen za začátku, kdy ještě byla člověk. Ale postupně se z ní stalo něco jako zombie, s jejímž osudem se nelze ztotožnit. Jako dokument o účinku perníku a heráku na člověka je však Katka bezchybná.()

Flipnicodpad!

všetky recenzie používateľa

S Katkou jsem se párkrát v Praze viděl .. jak na ulici tak v blázinci. A není na tom tak špatně jak tahle prasečina vypovídá. Těmhle filmům o drogách se dá věřit jako pohádkám ... Kdo chce věřit hrůzám závislosti na drogách, nechť věří ... ale pád na osobní, sociální, psychický a etický dno nezpůsobují drogy, ale drogy jsou důsledkem tohoto pádu, aby se s tím člověk psychicky srovnal a zavřel před tím oči, uši a všechny psychologický vrata. Problém není v drogový závislosti, tak je produktem psychologickýho a psychickýho problému jedince, který se neumí srovnat s vlastní existencí a vlastním životem... Naprosto ohavná lež, která straší mládež a ta přitom dnes již ví, ... no prostě ví ...()

Sarkastic

všetky recenzie používateľa

Katka mi utekla na festivalu, potom i televizi, ale nakonec přece jenom došlo na její projekci. Tak obsah filmu je bez diskuze obrovsky silný, ale to jsem tušil už před jeho zhlédnutím. Zajímala mě hodně forma. V dokumentech má velký význam hudba, která může film vhodně podpořit, nebo také zadělat na citovém vydírání. V Katce zazněly melodie jen při scénách s vodou, kdy zrovna o nic nešlo a pak ještě u putování hlavní hrdinky a jejího přitele na cestě za domovem, a to kvituju. Stejně tak oceňuju, že režisérka se sice během filmu sem tam na něco zeptala (nebyla však v záběru), ale jinak nezasahovala, až 10 minut před koncem při rozmluvě s Kateřinou. Helena Třešítková se zkrátka snažila co nejméně vměšovat a pokusila se o co největši autenticitu, a to se jí myslím celkem dařilo. Závěrečné "Že se jí omlouvám" jenom podtrhlo podstatu hlavní hrdinky, se kterou se snad dalo dlouhou dobu alespoň trochu cítit a fandit jí při jejích snahách, ale když nezabralo ani narození dítěte a nové šance, proč bych měl takového člověka litovat (čistě můj subjektivní názor).()

Galéria (17)

VIAC

Fotka © Aerofilms

Katka (2009) | ČSFD.sk (5)

Zaujímavosti (15)

VIAC

  • Film Katka získal Výroční cenu AČFK pro nejlepší dokumentární film roku 2010 za unikátní časosběrné svědectví.(JOhanka.1412)
  • Katka byla mimo jiné uvedena i na festivalech ve Švédsku, Finsku, Polsku, Německu, Londýně, New Yourku, Makedonii, Nizozemí, Jižní Koreji.(JOhanka.1412)
  • Na přelomu čtvrté a páté minuty, v momentě, kdy se Kateřina Bradáčová češe před zrcadlem, je z dálky slyšet melodie z muzikálu Krysař (2000).(Nick321)

Súvisiace novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v…(viac)

Katka (2009) | ČSFD.sk (2024)

FAQs

Kdo natočil Katku? ›

Kolik je narkomance Katce? ›

Narkomanka Kateřina Bradáčová (46), kterou proslavil kontroverzní dokument Katka režisérky Heleny Třeštíkové, trpí smrtelnou cirhózou jater spojenou s oslabenou imunitou.

Kolik si vydela režisér? ›

Zkontrolujte si svůj plat

Většina pracovníků, kteří pracují jako Filmoví, divadelní a příbuzní režiséři a producenti , má v roce 2024 plat 19 841 Kč až 48 425 Kč měsíčně. Měsíční mzda pracovníků, kteří pracují jako Filmoví, divadelní a příbuzní režiséři a producenti na nejnižší úrovni, je od 19 841 Kč do 39 517 Kč.

Kolik let je Katce Bradáčové? ›

Známá narkomanka Katka Bradáčová (47) byla po dlouhé době viděna veřejnosti. Fotografové Expresu ji zachytili na pražském Andělu, jak obědvá kebab po boku partnera Romana, který je také biologickým otcem její dcery.

Jak dopadla Katka z dokumentů? ›

Dle odborníka je vyléčení v podstatě nemožné Katka Bradáčová patří mezi nejslavnější narkomanky v Česku, a to díky dokumentu Heleny Třeštíkové. Její opětovný a neúspěšný boj se závislostí sledují diváci od roku 1996. Nyní je opět na Subutexu, ale dle odborníka je vyléčení velmi těžké.

Kdo natočil Četnické humoresky? ›

Tehdy se sešli režisér Antonín Moskalyk a policejní rada Michal Dlouhý.

Kdo natočil pohádku Čertoviny? ›

Čertoviny je česká filmová pohádka režírovaná Zdeňkem Troškou. Snímek, inspirovaný pošumavskými báchorkami i tvorbou Jana Drdy, Josefa Lady a dalších spisovatelů, se začal natáčet 23. května 2017; předpremiéra se konala téhož roku mezi vánočními svátky a premiérově se Čertoviny promítaly 4. ledna 2018.

References

Top Articles
On the Cusp of Adulthood and Facing an Uncertain Future: What We Know About Gen Z So Far
GenerationWie tickt die Generation Z (GenZ) | Institut für Generationenforschung
Tiny Tina Deadshot Build
Overton Funeral Home Waterloo Iowa
Cintas Pay Bill
Occupational therapist
Dollywood's Smoky Mountain Christmas - Pigeon Forge, TN
Archived Obituaries
FFXIV Immortal Flames Hunting Log Guide
Aces Fmc Charting
Rubfinder
Athens Bucket List: 20 Best Things to Do in Athens, Greece
Shemal Cartoon
Lonadine
Los Angeles Craigs List
The fabulous trio of the Miller sisters
Jackson Stevens Global
Money blog: Domino's withdraws popular dips; 'we got our dream £30k kitchen for £1,000'
Shannon Dacombe
boohoo group plc Stock (BOO) - Quote London S.E.- MarketScreener
Webcentral Cuny
Nesz_R Tanjiro
Crawlers List Chicago
Persona 5 Royal Fusion Calculator (Fusion list with guide)
Puss In Boots: The Last Wish Showtimes Near Cinépolis Vista
Boscov's Bus Trips
Between Friends Comic Strip Today
Never Give Up Quotes to Keep You Going
Titanic Soap2Day
Atlases, Cartography, Asia (Collection Dr. Dupuis), Arch…
Obituaries Milwaukee Journal Sentinel
Asteroid City Showtimes Near Violet Crown Charlottesville
Accuweather Minneapolis Radar
Rogue Lineage Uber Titles
Timeline of the September 11 Attacks
Dr Seuss Star Bellied Sneetches Pdf
Truvy Back Office Login
Horses For Sale In Tn Craigslist
APUSH Unit 6 Practice DBQ Prompt Answers & Feedback | AP US History Class Notes | Fiveable
Pixel Combat Unblocked
How to Draw a Bubble Letter M in 5 Easy Steps
Morlan Chevrolet Sikeston
Glossytightsglamour
Does Iherb Accept Ebt
Wildfangs Springfield
2020 Can-Am DS 90 X Vs 2020 Honda TRX90X: By the Numbers
Newsweek Wordle
Despacito Justin Bieber Lyrics
Tom Kha Gai Soup Near Me
CrossFit 101
Take Me To The Closest Ups
Philasd Zimbra
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 6111

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.