Slovenský film 40. a 50. rokov: Katka (2024)

Budúci držiteľ Oscara za Obchod na korze Ján Kadár nakrútil svoj prvý film veľmi zručne, s dôrazom na humor a odľahčenosť, takže aj dnes sa budete pri jeho pozeraní zabávať – i keď zrejme na úplne iných miestach, než zamýšľali tvorcovia.

Budúci držiteľ Oscara za Obchod na korze Ján Kadár nakrútil svoj prvý film veľmi zručne, s dôrazom na humor a odľahčenosť, takže aj dnes sa budete pri jeho pozeraní zabávať – i keď zrejme na úplne iných miestach, než zamýšľali tvorcovia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Slovenský film 40. a 50. rokov: Katka (1)

Slovenský film 40. a 50. rokov

Vážení čitatelia,

túto jeseň sa Slovenský filmový ústav a vydavateľstvo Petit Press vracajú k edícii DVD Slovenský film. Najlepšie filmy z obdobia 40. a 50. rokov minulého storočia si budete môcť spolu s denníkom SME kúpiť v novinových stánkoch každý piatok za cenu 3,50 eura. Vo Víkende vám vždy predstavíme film, ktorý je aktuálne v predaji. Prajeme vám príjemné čítanie a príjemné divácke zážitky.

Kapitán Dabač (1959), r. Paľo Bielik, vyšlo 30. septembra 2011

Šťastie príde v nedeľu (1958), r. Ján Lacko, vyšlo 7. októbra 2011

Rodná zem (1953), r. Josef Mach, vyšlo 14. októbra 2011

Štyridsaťštyri (1957), r. Paľo Bielik, vychádza 21. októbra 2011

Štvorylka (1955), r. Jozef Medveď, Karol Krška, vychádza 28. októbra 2011

Varuj...! (1946), r. Martin Frič, vychádza 4. novembra 2011

Vlčie diery (1948), r. Paľo Bielik, vychádza 11. novembra 2011

Katka (1949), r. Ján Kadár, vychádza 18. novembra 2011

Čert nespí (1956), r. Peter Solan, František Žáček, vychádza 25. novembra 2011

Dáždnik svätého Petra (1959), r. Vladislav Pavlovič, Frigyes Bán, vychádza 2. decembra 2011

Príbeh dievčiny, ktorá sa snaží uniknúť životu na zaostalej dedine a nájde si zamestnanie vo veľkej fabrike na výrobu pančúch, pričom ju nový svet láka a zároveň sa ho bojí, má všetko, čo od budovateľského filmu očakávame – je to komédia a zároveň agitka, dialógy sú schematické a jednotlivca napokon vždy podrží kolektív.

Filmová hrdinka Katka chce žiť nový život. Tradičný ženský životný vzorec – vidina dobrého manžela a dvoch strakatých kráv sľúbených do vena ju neláka. A tak napriek zákazu rodičov ujde z domu a zamestná sa v textilnej továrni vo Svite. Po množstve kalamitných situácií „pristane“ v pančuchárni, v dielni plnej zapálených úderníčok a horúcich plechových nôh. Stane sa jednou z predáčok spriateleného dievčenského kolektívu, ktorý pod vedením najvýkonnejšej Vierky každodenne láme výrobný rekord.

Sprvu nemotorná, no húževnatá Katka vzdorovito bojuje s horúcimi „nohatými“ strojmi a pokúša sa dotiahnuť na kamarátkin rekord. Pančuchárka Vierka je však workoholička a tak sa aj z Katky nevdojak stáva úderníčka a čoskoro aj vynaliezavá zlepšovateľka. Až milostný príbeh – plachý erotický záujem majstra Šimona (mladý Július Pántik), pribrzdí Katkino budovateľské nasadenie a vráti dievča späť na zem.

Film je dnes pozoruhodný aj z hľadiska obsadenia: v rozbiehajúcom sa slovenskom filme nebolo jednoduché obsadiť toľko mladých žien. Dievčenský kasting doslova vyčerpal regionálne divadlá, hoci väčšina ženských tvárí sa v slovenskom filme neskôr veľmi nezabývala. Zato z mužov sa neskôr vypracovali hneď viacerí národní umelci (napríklad už spomínaný Július Pántik či Martin Gregor, alebo Jozef Kroner).

Slovenský film 40. a 50. rokov: Katka (2)

Katka sa nakrúcala v továrenskom komplexe textilných závodov Tatrasvit vo Svite, kde aj tvorcovia filmu absolvovali pár mesiacov „závodnej praxe“. Usporiadaný funkcionalizmus továrenského areálu, ešte umocnený fotogenickou tatranskou kulisou, filmu celkom pristane. Samozrejme, interiéry textilnej továrne sa už nakrúcali a rekonštruovali na Barrandove.

Bezprostredná kritika filmu, mimochodom, najmä na Slovensku zvlášť poctivá, vyčítala filmu nedostatok ideovosti, neorganický „pražský“ humor a meštiacku formulu.

To, čo sa kedysi nepáčilo ideovým kritikom filmu, je dnes, naopak, pôvabné. Tam, kde film kedysi zlyhával, dnes účinkuje ono dobre známe „čaro nechceného“ a istý druh akejsi kinofilnej melanchólie oživujúcej dejinami zradené budovateľské filmy. Ján Kadár sa po kritike Katky údajne definitívne rozhodol pre Prahu. Pre slovenský film to bola iste škoda, čo sa však jeho vlastného životného príbehu týka, zrejme urobil dobre.

Slovenský film 40. a 50. rokov: Katka (3)

Slovenský film 40. a 50. rokov: Katka (4)

Katka

Z dobových recenzií:

Je živá, svieža a zábavná, neuchyľuje sa k takzvaným osvedčeným prostriedkom humoru, ktoré spočívajú v zosmiešňovaní a vulgarizácii človeka a jeho citov, neupadá nikde do hrubosti a lascívnosti. Jej situačný humor je síce niekde ešte samoúčelný, inde sa zasa príliš ľahko prenesie cez problém, ktorý by si vyžadoval vážnejšie riešenie, niektoré situácie sú málo typické. Tieto chyby sú ľahko pochopiteľné, veď stojíme na začiatku cesty k dokonalému filmovému umeniu.

J. Dvořáček, Kino č. 10, 1950

Mysleli by ste, že pri filmovaní je najväčším pánom režisér. Tí skúsenejší zase, že vedúci produkcie. Omyl. Pri týchto exteriéroch absolútnym a neobmedzeným pánom nad filmármi je Boh, prípadne jeho príslušné inšpekčné orgány. Ale to, čo tohto leta nebesá našim filmárom narobili, ani Boh nevidel. Nemohol vidieť. Ináč by nebol dopustil, aby sa pri scéne, kde herci čakajú na slnko, stále preháňali mraky, alebo čo je ešte horšie, lialo ako z kanvy. A pri scéne, kde by režisér potreboval výnimočne kus zamračeného počasia, úplne perverzne začalo páliť slnko. Ťažký je chlebík filmových štábov, nakrúcajúcich exteriéry roku Pána 1949. Ale na tieto ťažkosti divák nie je zvedavý. On chce vidieť film a to dobrý film.

Náš film, č. 14, 1949

Slovenský film 40. a 50. rokov: Katka (5)

Zväčša sa na Katke smejeme zlomyseľne, škodoradostne, na čejsi škode. Je len jedno miesto, kde smiech dostal vyslovene konštruktívnu funkciu a ťal do živého: satira na vyplňovanie dotazníka. Tu za groteskným pretiahnutím hneď cítime vôňu skutočnosti a ešte aj úradníkove pepícke odseknutie: „To si ešte počkáte!“ prijímame ako realitu. Čo sa týka pepíckosti všeobecne, presnejšie povedané suchého, špeciálne pražského humoru, ktorým film oplýva, je tu zväčša na škodu, lebo je postavám, ktorým je vložený do úst, neorganicky vnútený.

Pavol Branko, Náš film, č. 7, 1950

Režijní asistenti, zapisovateľky, technickí pomocníci, produkční činitelia herci – všetci sú pôvodom Slováci a čo je zvlášť pozoruhodné, skoro všetci si na tomto filme odbývajú svoj krst v dlhometrážnej produkcii. Po tom, čo sme na vlastné oči videli, pri natáčaní interiérov v Barrandove, nepochybujeme, že všetci obstoja so cťou v tomto zápolení.

Kino, č. 26, 1949

Autor: Petra Hanáková

Slovenský film 40. a 50. rokov: Katka (2024)

References

Top Articles
J37 Tape Saturation Plugin - Waves Audio
Gma Deals And Steals Today 2022
Foxy Roxxie Coomer
Parke County Chatter
Busted Newspaper Zapata Tx
Byrn Funeral Home Mayfield Kentucky Obituaries
Dr Doe's Chemistry Quiz Answer Key
Richard Sambade Obituary
Is Csl Plasma Open On 4Th Of July
Bed Bath And Body Works Hiring
Was sind ACH-Routingnummern? | Stripe
Enderal:Ausrüstung – Sureai
Job Shop Hearthside Schedule
6001 Canadian Ct Orlando Fl
The Shoppes At Zion Directory
The Banshees Of Inisherin Showtimes Near Regal Thornton Place
272482061
Letter F Logos - 178+ Best Letter F Logo Ideas. Free Letter F Logo Maker. | 99designs
Gdp E124
Destiny 2 Salvage Activity (How to Complete, Rewards & Mission)
LCS Saturday: Both Phillies and Astros one game from World Series
The Listings Project New York
Walgreens 8 Mile Dequindre
eugene bicycles - craigslist
Greensboro sit-in (1960) | History, Summary, Impact, & Facts
Discord Nuker Bot Invite
Evil Dead Rise Showtimes Near Sierra Vista Cinemas 16
Biografie - Geertjan Lassche
Superhot Free Online Game Unblocked
Delta Math Login With Google
Neteller Kasiinod
Rays Salary Cap
Robert A McDougal: XPP Tutorial
Blush Bootcamp Olathe
Missing 2023 Showtimes Near Grand Theatres - Bismarck
James Ingram | Biography, Songs, Hits, & Cause of Death
Craigslist Maryland Baltimore
Netherforged Lavaproof Boots
Petsmart Northridge Photos
Frank 26 Forum
9 oplossingen voor het laptoptouchpad dat niet werkt in Windows - TWCB (NL)
Davis Fire Friday live updates: Community meeting set for 7 p.m. with Lombardo
Vindy.com Obituaries
Petra Gorski Obituary (2024)
Gabrielle Abbate Obituary
25 Hotels TRULY CLOSEST to Woollett Aquatics Center, Irvine, CA
Pelican Denville Nj
Deshuesadero El Pulpo
David Turner Evangelist Net Worth
Peugeot-dealer Hedin Automotive: alles onder één dak | Hedin
King Fields Mortuary
How To Find Reliable Health Information Online
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 6115

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.